Terug naar beginpagina

Ons consortium: De Poort van Schiphol / Onze partners / Meer besmette bouwprojecten

Onze vestigingen / Onze agenda / Onze nieuwsbrief ontvangen / E-mail

1 december 2010: Ontsmetting BAM hoofdkantoor te Bunnik

Op woensdag 1 december 2010 werd met een ontsmettingsactie bij het hoofdkantoor van BAM in Bunnik de campagne tegen de bouw van de nieuwe uitzetbajes op Schiphol gestart.


Video: Opposite Point of View


Video: Mediakollektief De Linkse

Persbericht:

BOUWER BAM BESMET MET LEVENSBEDREIGEND VIRUS
Ontsmetting hoofdkantoor in Bunnik vindt op dit moment plaats.


Momenteel wordt gewerkt aan een grootschalige ontsmetting van het hoofdkantoor van het bouwbedrijf BAM. De omgeving is afgezet. Getracht wordt tevens de binnenzijde van het kantoor te desinfecteren.

Naar verwachting zal de ontsmetting minimaal een uur duren. De exacte duur hangt af van de medewerking van de directie. Onze ontsmettingsmedewerkers dragen beschermende kleding, handschoenen en mondkapjes. Met behulp van spray en anti virale verneveling wordt getracht de acute besmetting een halt toe te roepen.

In het hoofdkantoor is BAM PPS gevestigd. Dit is waar de bron van de besmetting ligt.

BAM heeft met het consortium 'Poort van Schiphol' in het voorjaar een DBFMO contract ter waarde van in totaal 400 miljoen euro binnengesleept om het nieuwe Justitieel Complex Schiphol te ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden en beheren. De contractduur is 25 jaar. In JC Schiphol komt een detentiecentrum waarin mensen zonder verblijfspapieren voor onbepaalde tijd zullen worden opgesloten.

Dit zwaar beveiligd complex is onderdeel van de immer in omvang toenemende deportatiemachine van 'Fort Europa' die mensen, die hier naartoe komen om een beter bestaan te zoeken, onverbiddellijk uitwerpt.

Duizenden mensen komen om in de raderen van de machinerie die 'onze' welvaart moet garanderen: ze verdrinken in de zeeŽn rond Fort Europa, stikken in laadruimtes van trucks, sterven op straat of in detentiecentra of maken er zelf een eind aan, uit wanhoop. Bedrijven maken megawinsten ten koste van derde wereld landen.

BAM is een van de grotere raderen van de deportatiemachine. BAM bouwt niet alleen deze gevangenis voor illegalen, maar nog veel meer, in heel Europa. BAM bouwt ook het nieuwe NAVO hoofdkwartier in Brussel. Zonder militarisme, nationalisme en racisme zou het kapitalistisch virus zich niet kunnen handhaven.

Vandaag wordt het hoofdkantoor van BAM ontsmet. Het is het begin van de campagne tegen BAM, en een waarschuwing aan andere bedrijven.

* Bij aanvang van de ontsmetting is deze kennisgeving van desinfectie voorgelezen en uitgereikt.
BAM BESMET BEDRIJF wilde niet gedesinfecteerd worden. BAM BESMET BEDRIJF is daarop in quarantaine geplaatst.

Zie ook het actieverslag op Indymedia.

foto's: Gabriel Eisenmeier

Cobouw: BAM belaagd door actievoerders

BUNNIK - Actievoerders van de linkse werkgroep Stop Deportaties hebben woensdagmiddag het hoofdkantoor van BAM in Bunnik belaagd.

De zegsman van het bouwconcern heeft dat bevestigd, maar wilde verder niets kwijt over "de aard of reden" van de actie. In een persverklaring laten de actievoerders weten dat zij protesteren tegen de bouw van het nieuwe justitieel complex op Schiphol. BAM PPS maakt onderdeel uit van het consortium Poort van Schiphol, dat begin dit jaar de opdracht voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en beheer van het detentiecentrum verwierf.

Deportatie

In het complex zullen personen zonder verblijfspapieren worden opgesloten in afwachting van hun uitzetting. De activisten zijn naar eigen zeggen tegen elke vorm van "deportatie". Meer acties tegen de bouwonderneming sluiten zij niet uit. "Dit is het begin van de campagne tegen BAM en een waarschuwing aan andere bedrijven." De werkgroep protesteerde eerder ook al tegen de bouw van andere detentiecentra.


foto's: Wouter ter Wee
Meer informatie:

Welke bedrijven zijn er nog meer bij betrokken?

Bekijk ook:

Het laatste nieuws uit de campagne

Overheid en besmette bedrijven: De Schandpaal

De bedrijven van consortium DC16

De bedrijven die werkten voor het consortium DC16

De blacklist nieuwbouw gesloten centrum Steenokkerzeel (BE)[advertentie]

Nieuwbouw Justitieel Complex Schiphol

Schiphol Airport
krijgt dankzij BAM
meer ruimte voor
detentie en deportatie